Hoe overleef ik de Côte d'Azur tijdens de zomermaanden? Onze 5 geboden.

  • Gepubliceerd op 23 August 2017
  • door Evelien

De Azurenkust... synoniem voor prachtige stranden, hippe steden en véél zon. En toch is niet iedereen even wild van deze regio als wij. De drukte is een vaak voorkomend argument om niet naar daar te trekken. Begrijpelijk, wij walgen daar ook van. In de loop der jaren ontdekten we echter enkele kleine trucs om die drukte op de ene of de andere manier te omzeilen. Welke dat zijn, vind je hieronder. 
Eerste gebod: neem ten allen tijde de trein
De eerste keer dat we met ons gezin naar de Côte d'Azur trokken, dateert al van 2010. Toen verbleven we midden juni in een bungalowpark in Plan de la Tour, net achter Sainte Maxime. Door modderstromen was de kustweg afgesloten, waardoor we zelfs niet in Fréjus geraakten. Dan maar via de autosnelweg naar Cannes. Haalbaar, maar niet zorgeloos en ook niet goedkoop.
In 2014 verbleven we een week in een stacaravan in Biot, nabij Antibes. Aangezien die camping op wandelafstand van het station lag, besloten we om de trein eens uit te proberen. Wel... Onze auto is die week slechts één keer van de camping geweest, om boodschappen te doen dan nog wel. 
Wat een zaligheid is die Zuid-Franse trein! Hij rijdt frequent én op tijd, en in een mum van tijd ben je waar je wil zijn. Vence, Monaco, Nice, Fréjus, Cannes, Antibes... Alles is mogelijk! Verwacht je echter niet aan communistische prijzen, maar hé, je reist zorgeloos, milieuvriendelijk en tussen de locals, wat wil je nog meer?!
Gebod 2: ook een fiets kan een meerwaarde betekenen.
De tijd dat Frankrijk Nederland zal voorbijsteken als hét fietsland bij uitstek ligt nog mijlenver van ons verwijderd, maar toch is een fiets aan de Côte d'Azur nog steeds een betere optie dan koning auto. 't Is te zeggen, in de steden moet je wel over een behoorlijke dosis kalmte en reactiesnelheid beschikken. Ook al fietst ons Fran dagelijks naar school en verder, deze heksenketel durfden we haar niet aandoen. Een gemiddelde Franse chauffeur is namelijk niet geduldig en al helemaal niet hoffelijk. Toch waren we wàt blij dat we tijdens onze roadtrip ook onze tweewielers bij hadden. De verplaatsing Cagnes-sur-Mer - Nice deden we per fiets, langs een prachtig fietspad langs de zee, heerlijk! In Nice fietsten we de hele Promenade des Anglais af tot aan de lift naar het kasteel. Ook vanuit onze tweede camping in Grimaud bereikten we Port-Grimaud én het oude centrum met onze tweewielers. Vrijheid alom!
Gebod 3: vermijd de allerdrukste periodes
Wij houden ervan om onmiddellijk in het begin van de vakantie al echt op vakantie vertrekken. Dan vermijd ik het klassieke zwarte gat (jawel, eind juni is écht druk op school) én dan heeft nog niet heel Europa al vakantie. Zeker de eerste week van juli is het overal nog behoorlijk rustig. Voor de Azurenkust betekent dit dat het er al behoorlijk druk is, maar nog doenbaar. 30 jaar geleden was eind juli ook nog een haalbare kaart, 15 jaar geleden vond ik het al randje-kantje, ik mag er nu niet aan denken om tijdens het bouwverlof die kanten uit te trekken! Al heb ik met twee maanden vakantie wel héél gemakkelijk praten, dat besef ik goed genoeg ;-)
Gebod 4: zorg dat je ergens tot rust kan komen
Vakantie betekent voor ons rust. Geen niksdoen-rust (we beschikken helaas niet over een zittend g*t), maar geen gejengel, geen avonden met live muziek of schuimparty's, maar gewoon rust. Dan kan je op z'n minst 's avonds en 's ochtends toch nog vogeltjes horen fluiten of krekels horen tsjirpen. De plaatsen waar wij tot rust kwamen, vind je hier. 
Gebod 5: vermijd supermarktbezoeken en grote verplaatsingen op zaterdagen
Net zoals bij ons is zaterdag duidelijk de favoriete boodschappendag bij uitstek. In de supermarkten betekent dit dan ook een zenuwachtig gelaveer van winkelkarretjes en ellenlange wachtrijen aan de kassa. Ook de wegen zitten extra overvol, zelfs op de autosnelweg is de kans groot dat het aanschuiven geblazen is. Logisch, veel hotels en bungalowparken verhuren van zaterdag tot zaterdag. 
We lieten ons dit jaar weeral vangen, maar het zal nu echt de laatste keer geweest zijn: op zaterdag doen we geen boodschappen meer, doen we geen volgende etappe van onze roadtrip, maar nemen we rustig de trein of de fiets om te geraken waar we willen. Nah!