Het paradijs in Portugal: Tapada do Gramacho

  • Gepubliceerd op 27 February 2017
  • door Evelien

Aangezien hubby en ik onze kinderen een breed gamma aan vakantiemogelijkheden willen aanbieden, besloten we in de zomer van 2013 een eerste keer af te stappen van de klassieke autovakantie richting Spanje of Frankrijk. Lissabon stond al enige tijd op ons verlanglijstje, maar een vlucht boeken voor enkele nachtjes vonden we een beetje zonde van het geld. Daarom besloten we een vervolg aan onze citytrip te breien en met een huurauto de Algarve te gaan verkennen.

We wilden ergens centraal logeren, en bij het raadplegen van de gids ‘Kidsproof vakanties in Zuid-Europa’ van MoMedia stootten we op een leuk ogend adresje in het centraal gelegen Silves.

De Tapada do Gramacho ontpopte zich al snel tot één van onze favoriete adresjes in Europa. Alleen de ligging al is onovertroffen. Na een afdaling op een kronkelend zandweggetje verschijnt er een eeuwenoude , doch prachtig gerenoveerde, boerderij aan de oevers van de rivier Arade, in het midden van een prachtig natuurgebied dat eveneens dienst doet als broedplaats voor ooievaars, flamingo’s en vele andere vogelsoorten. Je zou bijna vergeten dat je slechts een kwartiertje verwijderd bent van de mooiste stranden van Zuid-Europa.

De B&B wordt gerund door Karin en Imco, een sympathiek Nederlands koppel dat 10 jaar geleden alles achterliet om de verlaten boerderij een nieuw leven in te blazen. Dat ze daarin slaagden, is een understatement van jewelste. Ze schakelden enkele lokale kunstenaars in om elk van de 6 kamers en 4 appartementen een eigen cachet te geven. Zo is appartement Xelb ingericht met Arabische invloeden (Xelb is de oude Moorse naam van Silves), terwijl kamer Semedo de sfeer van vroeger  - toen de familie Semedo de boerderij nog bewoonde- uitademt. De kamers ogen niet alleen erg hip en trendy, het is er ook gewoon erg aangenaam vertoeven. De Auping-bedden liggen heerlijk zacht, er is een regendouche aanwezig, de kamers worden dagelijks grondig gepoetst én het wordt er niet te warm door de muren van 80 cm dik.

Dat Karin en Imco echt aan alles gedacht hebben bij het opstarten van hun levenswerk, bewijst o.a.  de gemeenschappelijke keuken met dito koelkast waar je zonder schroom je eigen eten en drinken kan opbergen. Je hoeft dus niet per sé elke avond op zoek naar een restaurantje, je kan ook rustig je eigen potje koken óf je kan er de barbecue aansteken. Eén à twee keer per week trommelen Karin en Imco een lokale kok op die een heerlijk driegangenmenu klaarmaakt voor de gasten.

Doordat de B&B in de zomer veelal bemand wordt door vroeg boekende Vlaamse en Nederlandse gezinnen, beleven de kinderen er de tijd van hun leven. Terwijl ze samen met leeftijdsgenootjes in het zwembad plonsen of gekke kuren uithalen op de trampoline, kunnen de ouders lekker relaxen in de steigerhouten loungeset op het terras of op de heerlijke ligbedden bij het zwembad.

Kortom: het plaatje klopt, volledig.