Hooray! Staycay!

  • Gepubliceerd op 23 December 2020
  • door Evelien

Naast een tiental daagjes in la douce France deden we afgelopen zomer (uiteraard) ook van staycation. We lieten echter de stoffige campings aan de kust aan ons voorbijgaan, maar kozen voor originele en betaalbare overnachtingen op een boogscheut van onze hometown.

Boomtenten – Borgloon

Voor zover ik weet, zijn er in Vlaanderen twee mogelijkheden om te gaan boomkamperen in Vlaanderen. Één site bevindt zich vlakbij de Schelde in Bornem en wordt beheerd door de provincie Antwerpen. De andere druppelvormige boomtenten hangen in enkele Borgloonse bomen, te midden van de korenvelden. Op het einde van de Tranendreef bevindt zich een zit-, was-, toilet-, en barbecue-eenheid gebaseerd op de paloxen of fruitkisten die je zo vaak ziet in het Haspengouwse landschap. Buiten matrassen is hier voorts niets voorzien. Of toch, een ladder om de tent te bereiken, want dat is redelijk onontbeerlijk wanneer je op enkele meters hoogte slaapt ;-). 

Zowel de  slaapdruppels als de gemeenschappelijke buitenruimte maken deel uit van een route langs kunstwerken in openlucht, waarvan het befaamde doorkijkkerkje het meest bekende is. Zonsondergang brachten we dan ook, vergezeld van vele andere wandelaars en fotografieliefhebbers, daar door. 

Een overnachting in deze kunstzinnige constructie kost 70 euro en kan gereserveerd worden via Toerisme Borgloon. Een ontbijt aan 15 euro per persoon kan optioneel toegevoegd worden bij reservatie. De sleutel van de tent ophalen doe je aan het onthaal van de Stroopfabriek, een mooi gerestaureerde site waar je eveneens een fruitbelevingsparcours kan volgen.   

Vlotkamperen – Zilvermeer

Het Zilvermeer is wat ons betreft de ultieme vakantiebestemming vlakbij huis. Jong en oud vindt er gegarandeerd zijn gading. Zo is er een uitgebreide (doch afgesloten) peuterspeeltuin en een cool hoogte- en klimparcours, om van de fijne zwemvijver met hagelwit strand en de schaduwrijke waterspeeltuin maar te zwijgen. Je kan op het Zilvermeer niet alleen terecht voor dagrecreatie, maar ook voor een meerdaags verblijf op de camping. In het verste uithoekje van het uitgestrekte domein bestaat er echter ook de mogelijkheid om te kamperen op een vlot. Wij gingen er inmiddels al twee opeenvolgende jaren naartoe, en ik voel hier stilaan een traditie opkomen. De rust die je daar ervaart is echt onbetaalbaar.

Bij aankomst krijg je een bakfiets ter beschikking. Het uithoekje is namelijk niet bereikbaar met de wagen, en dan komt een tweewieler-met-koffer wel van pas om al je persoonlijke spullen te vervoeren. Naast de bakfiets krijg je ook nog een gasvuurtje en een – ik kies voor duidelijke taal – pisemmer. Op het vlot is alle basismateriaal aanwezig: matrassen, tafel, stoelen, borden, bestek…

Je vraagt je misschien af of je je vlot dan zwemmend moet bereiken? Welnee, zwemmen is er zelfs verboden ;-) Afhankelijk van het gekozen vlot (voor 4 of voor 6 personen) is er een waterfiets dan wel een roeibootje beschikbaar.

Ik moet je wellicht niet vertellen dat dit verblijf hier altijd op veel gejuich wordt onthaald. Het Zilvermeer op zich verveelt nooit, en de unieke setting maakt het helemaal af. Voor de prijs moet je het ook niet laten: voor een nachtje op het kleine vlot tel je 75 euro neer, het grote vlot kost je 100 euro. In ruil word je verwend met een unieke en onvergetelijke ervaring! Meer info vind je hier.

Buitengewoon kamperen – Alden Biezen

Om de grote vakantie in stijl af te sluiten, verraste ik de kinderen met een last minute-overnachting in een tipi-tent tegenover Alden Biezen. Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos en Natuurinvest sloegen deze uitzonderlijke zomer de handen in mekaar en richtten op 13 locaties in Vlaanderen duurzame kampeerlocaties in. Elke locatie was voorzien van 8 tot 15 tipitenten, op een veilige afstand van elkaar. Alden Biezen was voor mij een logische keuze, aangezien we daar de afgelopen jaren al heel fijne tijden beleefd hebben bij ons bezoek aan het Sintpaleis. De tenten stonden verspreid in een veld met enkele fruitbomen en … schapen – kan het idyllischer?! Inchecken is heel simpel: je voorziet het cijferslot van de doorgemailde code en that’s it. Naast de tenten zijn er nog twee ecologische buitentoiletten en een douchetent (met een zelf te vullen douchezak) voorzien, en verspreid over het veld staan er enkele vuurkorven. En of die marshmellows smaakten!

Vooraleer we aan deze buitengewone kampeerervaring begonnen, deden we een buitengewoon retourtje Munsterbilzen - Gellik... op een railbike! Op een oude spoorlijn van 4 kilometer trap je op anderhalf uur heen en terug. Eenmaal halfweg kan je even halt houden aan één van de picknicktafels. Een leuke activiteit, ook voor warme zomerse dagen, aangezien je constant beschermd bent tegen zon (en lichte regen).  

Op de kampeersite zelf vulden we onze tijd met gezelschapsspelletjes-met-uitzicht en een wandelingetje door de prachtige kasteeltuin. ’s Anderendaags waagden we ons aan Het Complot, het nieuwe misdaadspel van Bilzen Mysteries. Gewapend met een tablet verkenden we op een spannende manier het domein én gingen we, samen met commissaris Angel (Joke Devynck), op zoek naar aanwijzingen voor het raadselachtige ongeval dat zich daar afspeelde. Gedurende anderhalf uur werden we volledig meegezogen in dit knappe staaltje digitaal vernuft. 

Het valt nog af te wachten of Buitengewoon kamperen volgende zomer opnieuw zal doorgaan. Wij zijn alvast kandidaat om nog meer leuke plekken op deze manier te ontdekken. Voor de prijs van 40 euro per nacht moet je het alvast niet laten! Volg zeker @buitengewoonkamperen en hun website op de voet voor meer info!

En volgende zomer...?

Ik heb zo een klein vermoeden dat ook komende zomer nog niet als vanouds zal verlopen. Afgelopen zomer leerden we echter wel dat je heus niet ver weg moet gaan om een onvergetelijke tijd te beleven. Gelukkig heeft ons land heel wat te bieden, ons lijstje met binnenlandse to do's is eindeloos. Het mag dan nog wel een tijdje duren vooraleer het weer zomer wordt, maar we zijn er alvast helemaal klaar voor!