Luilekkeren op Gili Air

  • Gepubliceerd op 15 July 2018
  • door Evelien

Na enkele goed gevulde dagen in Bali was het tijd om een versnelling terug te schakelen en over te gaan in luilekkermodus. De Gili-eilanden, drie piepkleine eilandjes voor de kust van Lombok, staan bekend om hun hoog chill out-gehalte, dus dat werd dan ook onze volgende bestemming. 

We bereikten Gili Air na een pittig boottochtje van een klein uur. Aangezien er op de Gili's geen auto's rijden, werden we met paard en kar naar ons verblijf gebracht. We kwamen terecht bij een hartelijk koppel dat 5 bungalowtjes uitbaat in het midden van het eiland. Klinkt idyllisch, ware het niet dat dit domein zich in de achtertuin van de lokale moskee bevindt (lees: om 5 uur 's ochtends gewekt worden door de muezzin) en dat het er stikt van de hanen. Daarvan kregen we niet meteen het paradijselijke gevoel waar we zo naar uitgekeken hadden... Op de koop toe bleken ook de stranden niet zo geschikt voor de kids omwille van het zeewier. Ik moet hierbij misschien wel vermelden dat onze verwachtingen mogelijk te hoog lagen omwille van een onvergetelijke ervaring op de Perhentians (Maleisië) drie jaar geleden. Opletten geblazen dat we geen verwende nesten worden! 

We besloten dan ook al snel om op zoek te gaan naar een ander verblijf op het eiland. We wilden graag iets vlakbij de zee, weg van de hanen en de moskee, en bij voorkeur mét zwembad. Geerhard ging al lopend op verkenning, waarna ons Fran en ik met de fiets een kijkje gingen nemen bij enkele vooraf besproken adresjes. Ook al bedraagt de omtrek van dit eilandje maar vijf kilometer, het was best een pittig tochtje onder een loden zon en op grotendeels paden met mulle zand. Maar... ons doel werd bereikt: we vonden een prachtig en betaalbaar resort dat aan al onze voorwaarden voldeed. 

Na twee korte nachten verhuisden we, en wat was dat een goede beslissing! De kinderen haalden hun hartje op in het fijne zwembad, onze Tijs leerde zichzelf zelfs zwemmen! We kenden ondertussen ook al de leuke plekjes van het eiland, dus uiteindelijk voelden we er ons toch helemaal thuis.

Donderdag gingen we op snorkeltrip. De Gili's zijn namelijk gekend om de zeeschildpadden in de buurt. Die wilden we kost wat kost gezien hebben, dus lieten we ons met ons viertjes rondvaren naar de beste snorkelplaatsen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat telkens iemand van ons bij onze Tijs zou blijven, maar de eigenaar van de boot bood zijn babysitdiensten aan, dus konden wij met drie op zoek naar de felbegeerde schildpadden. Bij onze eerste stop hadden we al meteen prijs! Onze Tijs had het ook naar zijn zin, want hij mocht ondertussen mee vissen en de boot besturen. Vanaf de tweede stop ging hij gewoon mee in het water, uiteraard gewapend met zwemvest en bandjes! Ik moet je dus niet vertellen dat dit echt een topdagje was. 

Ons verblijf op de Gili's sloten we 's anderendaags af met een tochtje in een transparante kajak. Ook hier konden we alweer genieten van de lokale onderwaterwereld, al hadden we dit beter gedaan vóór onze snorkeltrip aangezien het koraal zo vlak bij het strand niet te vergelijken is met datgene dieper in de zee. 

Na een valse start kijken we alsnog met een blij gevoel terug op deze dagen. Want hoe dan ook: alleen al om het autovrije regime zou je terugkeren naar deze eilandjes. Bedenk er dan ook nog de ontelbare gezellige strandbarretjes bij en dan weet je dat dit uiteindelijk niet fout kán gaan!