Wat doe je zoal met kinderen in Bali?

  • Gepubliceerd op 12 May 2019
  • door Evelien

Na twee weken in en rond Bali vertoefd te hebben, kunnen we wel wat tips meegeven over leuke activiteiten met kinderen.

Monkey forest – Ubud

Oorspronkelijk waren we niet van plan om dit bekende apenbos- annex- hindoetempel te bezoeken: de verhalen over de agressieve apen leken ons iets te angstaanjagend. In ons hotel stelde men ons echter gerust, waardoor we uiteindelijk wél de stap waagden. Ons Fran was in eerste instantie helemaal niet opgezet met dit plan, maar ging na een half uurtje wel overstag. Mits enkele voorzorgsmaatregelen (geen eten in je rugzak, geen oogcontact maken, rustig blijven) was dit echt goed te doen met de kinderen. Wat vonden ze het grappig om de apen bij elkaar vlooien te zien vangen! Ook de acrobatische streken van de apen werden door onze koters geapprecieerd, om nog maar van de schattige baby-aapjes te zwijgen.

Uiteindelijk was dit bezoek zo goed meegevallen, dat we nog een tweede keer gingen. Voor de verplaatsing (100 meter van ons hotel) en het geld (9 euro voor ons viertjes) moesten we het niet laten, en inmiddels wisten we dat een bezoek voor 10.00h ’s ochtend nog meer waar voor je geld betekende: dan zijn er nog geen hordes toeristen te bespeuren en heb je het park nagenoeg voor jou alleen. Een verwittigd man, weet je wel?!

Green bike downhill tour

Gezien het onbeschrijflijk hectische verkeer in Ubud, voelden we er bijzonder weinig voor om met een scooter het Balinese binnenland in te trekken. Toch wilden we graag op verkenning tussen de rijstvelden en in de kleine bergdorpjes. Daarom reserveerden we, sportievelingen als we zijn ;-), een downhill fietstocht bij Green Bike Bali. Omstreeks 8.30h werden we opgepikt in ons hotel in Ubud. Na een autorit van ongeveer drie kwartier hielden we even halt bij een restaurant-annex-plantenkwekerij. We kregen er uitleg over de productie van o.a. kaneel en loewak-koffie. Nadien werd er ons nog een ontbijt aangeboden. Vervolgens bracht onze chauffeur ons naar onze vertrekplaats in de buurt van de Batur-vulkaan. Geerhard en ons Fran testten er de mountaintandem uit, bij mij werd een kinderzitje geïnstalleerd. Helmen op, flesjes water inslaan en… gaan! Doordat we op een flinke hoogte zaten, was het behoorlijk frisjes het eerste uur, ook al omdat we met een flinke snelheid naar beneden raasden. Onderweg hielden we halt bij een typisch Balinese woning, waar onze gids heel enthousiast vertelde over de Balinese manier van samenleven, over de traditionele hanengevechten en over de hindoeïstische tempeltjes. We knutselden er ook een hindoe-offer in elkaar, echt leuk! Nadien was het tijd voor het echte offroad-werk! We kronkelden tussen de rijstvelden en doorstonden hobbelige bosweggetjes. In de dorpjes zagen we o.a. een hanentrainingscentrum en een arena voor hanengevechten. Uiteraard werden we overal waar we kwamen nageroepen door de plaatselijke bevolking.

Na de fietstocht werd ons nog een heerlijke maaltijd in buffetvorm aangeboden in het restaurant van Green Bike, niet ver van de rijstvelden van Tegallalang. We praatten er, samen met het Zwitsers koppel dat ons vergezelde, na over de uiterst fijne activiteit die we net achter de rug hadden om nadien moe maar voldaan terug te keren naar het hotel.

Meer info: https://www.greenbiketour.com/

 

Dolfijnen spotten – Lovina

Lovina ligt in het noorden van Bali. Hoewel je van hieruit uitstappen kan doen naar o.a. de Gitgit-watervallen, is dit plaatsje vooral bekend omwille van het dolfijnen spotten. Volgens de standaardprocedure vertrek je voor dag en dauw met een lokale vissersboot om op dolfijnenjacht te gaan. Tegen 8.00h ’s ochtends ben je dan alweer terug en gaan de vissers opnieuw de zee in, maar dan dit keer echt om te gaan vissen. Wij kregen het niet zo warm van deze gang van zaken, en al googelend kwam ik terecht bij Made van Beautiful Fish Lovina. Hij runt al vele jaren een bedrijfje dat heel bewust dolfijnen gaat spotten i.p.v. dolfijnen gaat opjagen. Hoe hij het verschil maakt? Ten eerste vertrokken wij ‘pas’ om 7.00h. Tijdens het eerste uurtje is het nog redelijk druk op zee, maar vanaf 8.00h hadden we de zee nagenoeg voor ons alleen. Onze Tijs heeft zelfs een hele tijd mogen sturen! Bovendien beschikt Made over een bredere boot die meer golven maakt. Dat konden de dolfijnen duidelijk appreciëren: het leek wel alsof hun speeltijd begon wanneer wij passeerden. Ze zwommen onder onze boot door, deden kunstjes en voelden zich duidelijk in hun sas. Hónderden dolfijnen hebben we gezien tijdens onze drie uur durende tocht.

We betaalden voor deze prachtige uitstap 18€ per persoon, waarbij de kinderen ook moesten betalen. Ondanks de gratis transfer van en naar het hotel, was dit heel wat meer dan een tochtje met een lokale vissersboot (9€ per persoon), maar volgens ons was deze meerprijs meer dan verdiend!

Wil je Made contacteren? Je vindt meer informatie op zijn website www.beautifulfishlovina.com, maar ik regelde alles vlotjes via WhatsApp: +62 813 3751 0300

 

Waterbom – Kuta  

Aangezien de waterparken in Dubai niet binnen ons budget pasten, besloten we om de laatste dag in Bali door te brengen in het bekende Waterbom-park in het toeristische Kuta. We bezochten al heel wat waterparken in Zuid-Europa, en telkens stootte de overload aan beton me daar tegen de borst. Waterbom is wat dat betreft van een heel ander kaliber: het is een heel mooi verzorgd park midden in het groen. Het nadeel daarvan is dat je niet zo’n goed overzicht hebt, maar na enkele uren konden we ons perfect oriënteren in dit fijne park. De glijbanen zelf variëren van rustig tot extreem, voor elk wat wils dus. Onze Tijs leefde zich vooral uit in het kinderbad en –glijbanen, ons Fran verlegde haar grenzen in de glijbaan-met-wegzakkende-bodem. Ik vond het vooral fijn om met ons viertjes in een grote band naar beneden te glijden. Wat me vooral opviel, was dat er echt wel héél veel verschillende glijbanen zijn én dat de redders hun job heel toegewijd uitvoerden. Dat maakt van Waterbom niet alleen een mooi en leuk, maar ook een heel erg veilig park. Extra punten verdient het wat ons betreft voor het cashloze systeem dat ze er hanteren én voor de heerlijke lunch in het Thai Italian café. Ook al betaalden we iets meer dan 100 euro, we hadden echt een superdag in Waterbom!

 

Snorkelen – Gili

De Gili’s staan synoniem voor overheerlijke snorkel- en duiktrips. Allemaal mooi en wel, maar hoe los je dat dan op met 2 koters? Heel simpel: boek een privé-snorkeltrip bij Warung Sasak aan de oostkant van het eiland. Warung Sasak is een eenvoudig, goedkoop restaurantje, uitgebaat door een jong koppeltje. Ze bieden ook snorkeltrips aan én voorzien ook kinderzwemvestjes. De stuurman babysitte op onze Tijs terwijl wij met ons drietjes konden genieten van de prachtige onderwaterwereld, zeeschildpadden inclusief! Enkele stops later dobberde onze Tijs vrolijk mee in het water. Tussendoor mocht hij mee vissen en de boot besturen. Kindvriendelijkheid alom dus tijdens deze gezellige uitstap!

 

Scooter huren op Nusa Lembongan

Nusa Lembongan mag dan wel piepklein zijn, het heeft heel wat te bieden. Enige vereiste is dat je er zelf op uit trekt. Het ‘binnenland’ is namelijk weinig aantrekkelijk. Een golfkarretje behoort tot de mogelijkheden, maar wij kozen voor 2 scooters. Per scooter betaalden we omgerekend 17 euro voor 2 dagen, inclusief brandstof. Eentje huurden we in ons hotel, het andere in de buurt van de haven. Must do’s op dit mini-eilandje zijn de mangrove, het zandstrand voor het Mahagiri resort en de leuke beachclubs (mét infinity pool want de zee is er veel te wild) aan Mushroom beach en Dream beach. De Devil’s tear vonden wij wat tegenvallen: te veel toeristen en te weinig spektakel. Bovendien beschikten we over een eigen Devil’s tear vlakbij ons hotel.

Het leukste aan ons verblijf in Nusa Lembongan vonden wij echter de oversteek naar Nusa Ceningan via de bekende gele brug. Eenmaal die brug overgestoken, moet je de weg volgen naar rechts. Langs die baan zijn heel wat leuke barretjes waar de kinderen ook in het water kunnen. Tussen beide eilandjes ligt namelijk een golfbreker waardoor het er heerlijk rustig en ondiep is. Als je nog verder Nusa Ceningan inrijdt, kom je automatisch aan de Blue Lagoon dat zich kenmerkt door 100 tinten blauw. Voor de durvers: vlakbij kan je ziplinen boven het water.

 

Ook een vermelding waard:

  • Campuhan ridge walk: dit wandelpad ten noorden van Ubud is erg mooi, maar overdag erg druk. Geerhard ging er voormiddags lopen en het was toen al over de koppen lopen. Wij lieten ons vanuit ons hotel afzetten in de late namiddag, maar onderschatten hierbij wel het verkeer: we deden 3 kwartier over een afstand van 3 kilometer… Daardoor konden we niet het ganse traject uitdoen (het wordt vroeg donker in Bali), maar het stuk dat we deden, was wel echt prachtig! Het golden hour én de rust op het wandelpad maakten het dubbel en dik de moeite!
  • Fietsen op Gili Air: aangezien er op de Gili’s geen auto’s rijden, ben je genoodzaakt je te verplaatsen met paard en kar of per fiets. Ook al is de kans op een oude krel relatief groot, toch loont het de moeite om het eilandje per fiets te verkennen. Je kan een toertje rondom doen, maar in het binnenland stoot je echt nog op de couleur local. Aanrader!